Att göra i Söderälje

1. Tom Tits Experiment

Källa: commons.wikimedia

Tom Tits Experiment

Den här kreativa vetenskapscentret och nöjesparken ligger i en stor 1800-tals fabriksbyggnad och spricker med sköna aktiviteter och experiment för barn.

Det finns en värld av saker att göra inuti, oavsett om du gör tvålbubblor, spelar med illusioner, rider i ett gyroskop, experimenterar med färger, löser en spegelmaze eller kör en hiss med din egen kroppsvikt.

Det finns också en bild som spiraler från 4: e våningen till marken.

Men parken är roligt på sommaren när man kan åka en industrirobot (robocoaster) och ett fritt fall, som faller 15 meter nerför byggnaden.

2. Torekällbergets Musuem

Källa: wikipedia

Torekällbergets Musuem

Detta sensationella friluftsmuseum är en snapshot av livet i Södertälje och östra Södermanland på 1800-talet.

Museet är uppdelat mellan ett urbant (Staden) och landsbygdsområde (Landet) och dess stora landmärke är Nora väderkvarn. Det går till 1770-talet och flyttades till museet 1929. Liksom de flesta svenska friluftsmuseerna har den historiska arkitekturen blivit räddad någon annanstans och ombyggd här, och till skillnad från Stockholms Skansen är den helt fri.

I Staden-området kan du resa tillbaka i tiden på torget, där du bläddrar i arkeologiska utställningar på stadsmuseet och smaka på äkta bakverk på ett 1800-tals café.

Landsbygdsområdet har ett skolhus från 1800-talet, en bondgård, gamla soldater och ett djurpark med hästar, får och kaniner.Föreslagen reseutrustning :

  • Bästa bagage för resenärer
  • Resekamera
  • Tips : Resor Kudde
  • Tillbaka Packs
  • Reseböcker

3. Marcus Wallenberg Hall

Källa: scania

Marcus Wallenberg Hall

Den svenska lastbilstillverkaren Scania AB har varit baserad i Södertälje sedan företaget föddes efter en fusion 1911. Vid varumärkets huvudkontor finns det ett museum som kartlägger Scanias historia.

Denna attraktion är uppkallad till en av företagets tidiga finansiärer, och är fylld med fordon som sträcker sig över 100 år.

Scania är nu mest känd för sina lastbilar, men har i sin tid producerat tankar, halvspår, 4×4, motorcyklar, cyklar och bussar, som alla är utställda på museet och har återställts till fabriksförhållanden.

Förutom att studera företagets arv kan du överväga Scanias framtida planer för hållbar transport.

4. Saltskog Gård

Källa: Udo Schröter / Flickr

Saltskog Gård

På 1880-talet togs den här gården utanför Södertälje av industrins Carl Fredrik Liljevalch den yngre.

Inte bara en framgångsrik affärsman, Liljevalch var en filantropist och konstpatron och gjorde gården till en kulturell mötesplats.

I den andan lade han ut en vacker park runt gården och utökade bondgården till ett överdådigt hem.

Gården köptes av staden på 1960-talet och blev till ett utrymme för konstutställningar som öppnades på onsdagar, lördagar och söndagar.

Den omgivande parken, planterad med fruktträdgårdar och rikliga exotiska träd, är alltid öppen och lovar en avslappnad amble.

5. Biologiska Museet

Liljevalch finansierade stadens biologiska museum och flyttade in i den förtjusande art nouveaubyggnaden 1911. Samlingarna samlades mycket tidigare, vilket gör det till det äldsta museet i Södertälje.

Museet har taxidermier av mer än 100 djur och fågelarter från Södermanland.

Och medan de kanske inte är till allas smak, lägger Art Nouveau-designen en hel del charm.

Dioramasna har fortfarande de ursprungliga målningarna som komponerades av Kjell Kolthoff, son till museets konservator 1913.

6. Telge Hus

Källa: wikipedia

Telge Hus

Om du behöver en idé för en promenad kan du ge dig ut till de gåtfulla ruinerna av ett medeltida slott bredvid Södertälje kanal.

Nu kan du behöva använda fantasin för att bilda dessa tegelstenar och stenar som en fästning, men den här webbplatsen har visat sig mycket rik på arkeologer.

Det beror på att tillbaka i tidskampens tåger ägde rum här.

Bland de återställda artefakterna var vraket av en 14th century båt, arrowheads, hästskor och olika pansar.

Du kan se dem på show på Torekällbergets Musuem.

Slottet övergavs i slutet av 15-talet och har reducerats till svaga ruiner i ett naturskönt område.

7. Salems Kyrka

Källa: Yvonne Larson / flickr

Salems Kyrka

Gå österut till södra kusten av Bornsjön, där du kommer till en medeltida kyrka inbäddad i lindens, ekar och björkar.

Denna högtidliga romanska byggnad är från 1100-talet, och tornets arkitektur föreslår att den kanske har använts för ett defensivt syfte vid någon tidpunkt.

Inuti har några av kyrkans beslag flyttats till Stockholms svenska historiska museum för förvaring, men det finns fortfarande spännande saker att hitta.

En är dopfonten från 1200-talet med ett primitivt repmönster på basen, och det andra är ett träkorsfäst från 1200-talet som smyckade kransbågen.

8. Sankta Ragnhilds Kyrka

Källa: commons.wikimedia

Sankta Ragnhilds Kyrka

På Stortorget i Södertälje är en kyrka påbörjad samtidigt, men har haft en mer händelserik historia.

De äldsta kvarstående delarna är hundrahundratalet ljungvalv i skogen.

Efter bränder år 1650, fick kyrkan sin barock fasad och behövde återställas igen efter en annan eld i 1881. Lyckligtvis den tiden var det mesta av skadorna ytliga, vilket gav den sublima dekorationen inuti oskadad.

De finaste bitarna här är det delikat snidade altaret och predikstolen, från 1656 respektive 1657.

Se också upp på galleriet, som har ett underbart orgelväska utformat 1864.

9. Stortorget

Källa: Shutterstock

Stortorget

Inte allt är som det verkar på torget framför kyrkan.

Till skillnad från de flesta medeltida torg i världen var denna stora plaza inte avsedd att ha plats för Södertälje medborgare att göra affärer.

På grund av stadens läge var det en utvald som någonstans för handlare från Östersjön och Mälaren, för att träffas och handla.

Annat än Sankta Ragnhilds Kyrka är det viktigaste historiska monumentet på torget träet Gamla Rådhuset.

Detta dateras till 1734 och brukade vara på motsatt sida av torget men flyttades 1982. Det finns nu mottagningsrum och ett café inne med en terrass framför.

10. Storgatan

Källa: commons.wikimedia

Storgatan

Norr till söder, och parallellt med Södertälje kanalen är stadens gågata och huvudsakliga kommersiella artär.

Det här är inte riktigt en gata för sightseeing eftersom den moderniserades efter kriget, men du kan lära dig mycket om Södertälje på Storgatan.

När Varuhuset Kringlan öppnade här på hörnet av Eksdalsgatan 1965 blev det en av Sveriges första köpcentra och är nu en börsnoterad byggnad.

Sträckan söder om Stortorget är där de flesta av huvudgatan och stora svenska återförsäljare som Åhléns ligger.

Detta är Södertälje vid sin mest dynamiska, och i mitten av gatan finns en rad kaféer och restauranger.Föreslagen reseutrustning :

  • Bästa bagage för resenärer
  • Resekamera
  • Tips : Resor Kudde
  • Tillbaka Packs
  • Reseböcker

11. World of Classics – Museum & Sales

Källa: tripadvisor

World Of Classics – Museum & Sales

Alla med förkärlek för klassiska amerikanska bilar eller alla saker retro kommer att vara kär i det här museet inte långt öster om Södertälje.

I ett gigantiskt showroom är den största enskilda samlingen av amerikanska fordon i Skandinavien, nästan allt från 1950-talet och 60-talet.

Det finns Plymouths, Pontiacs, Chevrolets, Ford, Oldsmobiles, Dodges, Chryslers, Cadillacs och Buicks.

Allt är i oklanderligt skick och många väntar på att bli sålda.

Bland bilarna finns det många andra memorabilia från perioden, som automater, prylar, flipperspel, gaspumpar, jukeboxar och möbler.

12. Tumba Bruksmuseum

Källa: commons.wikimedia

Tumba Bruksmuseum

En övertygande del av Sveriges förflutna ligger i Tumba lite långt mot öster.

I 250 år producerades alla Sveriges sedlar på denna pappersbruk.

Museet är inrymt i fyra byggnader från 18 till början av 1900-talet, alla renoverade 2005 när attraktionen uppdaterades.

I huvudbyggnaden från 1825 kan du gå in i djupet om de gamla teknikerna för att skriva ut sedlar och avslöja Sveriges Riksbanks historia.

I en annan finns en utställning om papperstillverkning under de senaste tiderna, medan logi och skolhus visar hur det var att leva, arbeta och växa upp på bruket.

Och då är det kvarnens brandstation.

från 1926 och utrustad med brandbekämpningsutrustning från mitten av 20-talet.

13. SS Ejdern

Källa: commons.wikimedia

SS Ejdern

På sommaren har du privilegiet att kryssa på världens äldsta ångbåt för att behålla sin ursprungliga motor.

SS Ejdern monterades av Göteborgs Götaverken-bolag 1880, och slutade i Södertälje 1906, efter ett par decennier som transporterar människor och gods på Roxensjö.

Båten har en svensk kulturmärkning och mellan maj och september utförs regelbundna utflykter till Adelsö på Mälaren.

På vägen går du till land vid Birka, en gång i en vikingstad och handelspost.

14. Stockholm

Källa: shutterstock

Stockholm

Hoppa på ett SJ Regionaltåg-tåg (regionala tåg) och på bara 20 minuter kommer du till Stockholms centralstation.

Du kan vara upptagen för shopping, nattliv, nyskapande design, kultur, familjen kul eller historia och kan skräddarsy din resa till vad som helst som rör din båt.

En båt som inte längre flyter är Vasa, ett krigsfartyg från 1700-talet, räddades och restaurerats på sitt namnmuseum på Djurgården.

Besökare med familjer kommer att ha allt de kan önska sig på denna ö på museer som världsberömda Skansen och nöjesparker som Gröna Lund.

Vi har knappt repat ytan på denna punkt, men Gamla Stan, den gamla kärnan i Stockholm har fortfarande sin medeltida hanseatiska atmosfär, och de norra sluttningarna av det eleganta Södermalm har den bästa utsikten över staden över Mälaren.